Energetická kríza

Čo zapríčinilo vysokú cenu energií? 

 

Konflikt Ruska a Ukrajiny

V posledných mesiacoch sme svedkami rapídneho nárastu cien energií. Napríklad, cena plynu stúpla o viac ako 600 %, elektrina v niektorých krajinách zdražela až o 1000 %. Mesačný predpis na zálohové platby vo vašej nehnuteľnosti tak pravdepodobne poskočil aj o niekoľko desiatok, možno aj stoviek eur. Čo je príčinou tejto nepríjemnej situácie?

Odborníci sa zhodujú, že jednou z hlavných príčin drahej energie je práve invázia Ruska na územie Ukrajiny. V dôsledku nej sa európske krajiny rozhodli obmedziť obchodné vzťahy s Ruskom. A to predstavuje problém. Totižto, Európska únia importuje až 45 % zemného plynu práve z Ruska.

Obmedzenie dodávky plynu z Ruska spôsobilo, že dopyt je výrazne vyšší ako ponuka, v dôsledku čoho sú ceny zemného plynu tlačené čoraz vyššie.

Súvislosť plynu a elektriny

S vysokými cenami plynu priamo súvisia aj ceny elektriny. Tie sú totiž stanovené podľa mechanizmu označovaného ako „merit order“. Ten funguje na princípe, že trhová hodnota elektriny je určená podľa najdrahšieho zdroja, ktorý musí byť pripojený do siete, aby bol pokrytý dopyt.

Najdrahším zdrojom, ktorý sa musí pripájať do siete na pokrytie dopytu, sú práve plynové elektrárne. Tie v dôsledku vysokej ceny za plyn vyrábajú elektrinu veľmi draho, čím tlačia ceny nahor.

Pripravte sa na vyšší zálohový predpis

Ak hľadáte domy na predaj alebo byty na predaj, prípadne prenájom, pripravte sa na to, že vysoká cena energií zapríčinila zvýšenie zálohových platieb. Mesačne tak zaplatíte za elektrinu či plyn viac.

Pokiaľ sa chystáte kúpiť dom, byt alebo nehnuteľnosť na podnikanie, dbajte na to, aby mala čo najlepšiu energetickú triedu. Energetická kríza vás tak nebude ovplyvňovať vo veľkej miere, keďže spotreba energií bude nízka.