Vývoj cien nehnuteľností

Ako sa budú vyvíjať ceny nehnuteľností?

Byty a domy na predaj

Za posledné 2 roky sme na Slovensku zaznamenali prudký nárast cien nehnuteľností. Len pre zaujímavosť, v poslednom štvrťroku 2022 bol na úrovni až 25 %. Avšak, aktuálna kríza spôsobuje, že ceny nehnuteľností môžu začať postupne klesať. Aký vývoj očakávame v nasledujúcich mesiacoch? Treba sa pripraviť na výrazný pokles cien?

Odborníci očakávajú, že na Slovensku počas roka 2023 nedôjde k výraznému poklesu cien. Byty na predaj a domy na predaj si pravdepodobne zachovajú rovnaké ceny, aké majú aktuálne. Možno o niečo klesnú, no nie významne. Trh bude zrejme zmrazený a ceny už nebudú ďalej narastať.

Ako to bude v skutočnosti, ukáže až čas. V každom prípade, v zahraničí odborníci predpovedajú pokles cien aj o 10 %, takže podobný scenár možno v budúcnosti zažijeme aj na Slovensku.

Chaty a rekreačné nehnuteľnosti na predaj

Kríza do značnej miery ovplyvňuje trh s rekreačnými nehnuteľnosťami. Tie sa v aktuálnej dobe predávajú pomerne ťažko, takže mnohí odborníci očakávajú, že ich ceny budú v najbližších mesiacoch klesať.

Prenájom bude drahší

Energetická kríza spôsobila, že zálohový predpis na energie je aj o niekoľko desiatok eur vyšší. Nehovoriac o tom, že narástli tiež úrokové sadzby na hypotékach. Tieto faktory zapríčiňujú, že prenájom nehnuteľností bude čoraz drahší. Dokonca, už v roku 2022 sme zaznamenali rast mesačného nájmu o 10 – 20 %. Podobný trend bude zrejme pokračovať aj v roku 2023.